Category: Blog

wadloopboek ” het wad,te voet”

Het boek “het wad,te voet” is een ode aan het wadlopen en geeft aan de hand van de foto’s van Henk Postma een beeld van alles wat een wadloper tegen kan komen tijdens zijn oversteek of naar een andere bestemming op het wad. Daarbij valt te denken aan de landaanwinningswerken, de kwelder, geulen, prielen, slenken en sporen in het zand of slik. Ook is er aandacht voor de historie en opkomst van het wadlopen.

Met heldere teksten van Eveline Poll krijg je als lezer in 204 pagina’s een fascinerend beeld van de veelzijdigheid van het Waddengebied, vanuit het perspectief van de wadloper.
Het boek is vanaf half november te koop via www.wad-mooi.nl en in de boekhandel, à 24,95.
Fotografie: Henk Postma
Tekst en concept: Eveline Poll
 
ISBN: 9789492052292

Ringen zeearend Lauwersmeer

Lauwersmeer.
Sinds enkele jaren broedt er een zeearend in de Lauwersmeer. In 2014 en 2015 is het broeden van de zeearenden in de Lauwersmeer echter geen succes geweest. In 2016 is het anders. Het jong van het zeearendenpaar in het Nationaal Park Lauwersmeer is op 1 juni geringd, gewogen en gemeten door medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer. Van SBB kreeg ik toestemming om hiervan een fotoreportage te maken.
Het blijkt een gezond, vrouwelijk dier te zijn van bijna vijf kilo (4950 gr.). 

50-jarig jubileum Waddenvereniging

De Waddenvereniging en de Waddenacademie nodigden wetenschappers, bestuurders en bewoners van het gebied uit voor het symposium ‘Wijs met de Waddenzee’ op 16 en 17 oktober 2015 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Waddenvereniging.  In opdracht van de Waddenacademie maakt ik onderstaande reportage.

 

Wadden van boven

Met een helicopter boven de wadden vliegen is een extra dimensie. We zien de eilanden , wadplaten, geulen en slenken nu ineens vanuit een totaal ander perspectief. Om verstoring te voorkomen is vliegen boven het waddengebied gebonden aan strenge regels. Zo is de minimum vlieghoogte 1500 ft.

 

 

 

betonning op het wad

Een belangrijke taak van de Nederlandse Kustwacht is de vaarwegmarkering. Als onderdeel van haar dienstverlening wordt betonning van vaarwegen  uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat. Deze reportage geeft een beeld van de werkzaamheden met het vaartuig ” Waddenzee” thuishaven Lauwersoog.  Deze middag werden van enkele tonnen de actuele positie opgenomen om te worden gecorrigeerd.  Andere bestaande tonnen werden geïnspecteerd: schoonmaak en revisie.

Brandaris 2014

2014- in het voorjaar van 2014 hebben de zeeverkeersleiders van de Brandaris een nieuw kantoor gekregen. Tijd om weer eens even “boven” te kijken.

Runway24 –> wad-mooi.nl

Runway24.nl is vanaf 1 januari 2015 ondergebracht op www.wad-mooi.nl

SAR heli Tweety

Op vlb Leeuwarden (EHLW) is het 303sq gestationeerd dat de luchtmacht met helicopters ondersteunt ingeval van ongelukken met haar F16-s. Dit zijn de zgn SAR-(search and rescue) taken. Ten behoeve van de eilandbewoners voorziet dit squadron tevens in medical flights. In totaal 3 Agusta Bell-412 heli’s zijn dagelijks actief en tijdens vlieguren gestationeerd op Vlieland-luchtmacht schietrange Cornfield.
In 2015 zal de gele Agusta Bell “Tweety” of op missies bekend als Pedro of Gannet worden vervangen door NHV (Noordzee Helikopters Vlaanderen)

 

Defensie oefening Marnewaard 2012

In het Lauwersmeer gebied bevindt zich het militaire oefenterrein Marnewaard. Voor nederlandse begrippen is het met ca. 1600 ha één van de grootste oefenterreinen. Het gebied bestaat voornamelijk uit grote oppervlakten open terrein, bossen en zandwegen. Rups- en wielvoertuigen oefenen er regelmatig. Naast een schietbaan is er een speciaal oefendorp gebouwd, Marnehuizen, en een kazerne (de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne). Tijdens de oefening van het 45e Painfbat Oranje Gelderland (oktober 2012) ben ik als fotograaf uitgenodigd om een reportage te maken.

Wadloop+KNRM oefening

Het is zaterdag 17 maart,  onze reserve dag waarop Wadloop Centrum Friesland een grote oefening heeft gepland.

De primair geplande dag ging vanwege de mist niet door. Op deze dag zijn de vooruitzichten gunstig. Dat moet ook, want voor een helicopter inzet heb je goed zicht nodig. Naast de KNRM met diverse boten is ook de Bristow heligroup van de Kooy aanwezig.

© 2018 Wad-Mooi

Theme by Anders NorenUp ↑